House in Vermoim, Maia. Portugal

€3.00
Tax included
Quantity

João Álvaro Rocha

Location: Maia, Portugal
Date: 2001
Photography: Luís Ferreira Alves


Format    Pdf
Pages 18
Language Spanish

Online access (subscribers)

The design of this house completes an allotment that began a few years ago with the construction of two houses, thereby closing the foreseen complex.

The program presented is identical to the one that gave body to the other two existing houses.

The house is organised in a vertical sequence, in two distinct and juxtaposed volumes: the basement, shaped as a podium to resolve contact with the ground, contains the garage and service areas; the remaining floors, containing the domestic spaces, are concentrated in one sole volume that affirms itself as a counterpoint to the slight slope that draws the land. The opportunity in this project resides in the possibility to reinterpret the original idea of the complex that had characterised the interventions formulated from the beginning, and the presumptions that were the base of the architectural idea that gave body to the existing houses.
Now as then, the question is to recognise the land, the site the house will occupy, considering that its “location” depends fundamentally on the interaction that it may establish with the others. The definite expression of that interaction results almost exclusively from the precision with which the limits that shape it are defined.

The notion of limits that are proposed here, intend to value the “presence” of materiality whilst the body of the object “É como se a especificidade de cada projecto se materializasse em cada uma das suas partes ou níveis de organização, não necessitando já de submeter-se a nenhuma hierarquia para fazer sentido. A parte é sintacticamente independente do todo, transformando-se em síntese do conjunto. Uma autosimilaridade a nível fundamentalmente conceptual, que se manifesta tanto na estrutura sintáctica do objecto arquitectónico, como na sua relação com o contexto”.* The modular character that characterizes the project, does not have as an objective the repetition of any unit but, on the contrary, results from the necessity to establish a rhythm, a cadence that allows the organization of the elements that constitutes it. The unit that is pursued also corresponds to the spatial unity from which the internal organization is drawn.
Porto, November 1997

No customer reviews for the moment.

Related publications

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password