CMT Headquarters, Barcelona

€3.00
Tax included
Quantity

Batlle i Roig Architects

Location: Barcelona, Spain
Date: 2010



Format    Pdf
Pages 12
Language Spanish, English

Online access (subscribers)

The building for the Telecommunications Market Commission, CMT, is located in the district 22@, forming part of a group called 22@ Business Park, which Grup Castellví promotes, housing a large business complex of more than 41,000m2 for offices and hotels between the streets Bolivia, Ciutat de Granada, Sancho d'Àvila and Badajoz. Integrated in this sector is one of the buildings of the old textile factory of Can Tiana, built in 1906 according to the design of G. Guiteras and catalogued by the Special Protection Plan of the Industrial Patrimony of Poble Nou.

The building for the CMT sits in a long narrow lot whose main façade overlooks Bolivia Street, being limited laterally by two passages. The site houses in its central part one of the factory buildings of Can Tiana and one objective of the project is to recover it and incorporate it into the functional program of the CMT. The main volume consists of three underground floors for parking and eleven floors above the street level, intended for offices and services. The ground floor, intended primarily for access, connects with the historic factory building where, while retaining its original structure, there is an auditorium with a capacity for 330 people, a largecapacity meeting room and some services for employees of the CMT. The roof of the structure is suitable for use and connects to the first floor of the main volume, which as we have said is intended for offices.

The floor of the building is organized from a core of accesses and central services that is ordered around the workspaces, making use of the freedom of space that provides it with its status of a building open to all four sides. This allows us to explore a volumetric formalization that the building represents, in a unique way with respect to its surroundings, emphasizing its asymmetry with respect to its longitudinal axis and enhancing its height with respect to the axis of the street.

This formal freedom allows us to obtain a singular shape, faceting the faces of the building and moulding it as a piece that seeks to be unique and recognizable and that finds in the innovative relationship between exterior and interior one of its reasons for being. The variation and overlapping of exterior spaces and workspaces, allow us to orient the volume towards the historical factory building and relate to it in a subtle and utilitarian way. The distant presence of the sea and the orientation towards the south determine the position of the terraces.

The desire to work the exterior appearance of the building unitarily led us to protect its façade with a system of horizontal slats that run through the entire volume and even the historic factory, by extending the slats above the existing volume. The slats allow us to close the upper terraces and the areas of facilities and, in turn, shape  he entrance canopy to the ground floor.

No customer reviews for the moment.

Related publications

New Account Register
Already have an account?
Log in instead Or Reset password