ICTAM Hospital Center. Cartuja Institute of Advanced Techniques in Medicine

€3.00
Tax included
Quantity

MGM Arquitectos. Morales Giles Mariscal


Location: Sevilla
Date: 2012
Photography: Jesús Granada

Format    Pdf
Pages 28
Language      Spanish, English

Online access (subscribers)

This project is about the growth of cities, and aims to increase the size of the city.

We are used to thinking that the shape of the city and what makes it up are to be negotiated separately, meaning that someone “plans” the urban shape and then the buildings are “put” there. This has at least one problem which is that it is difficult to intertwine the buildings with the city.

This design starts from the conviction that because of the large size of the future building, it must be considered as part of the city itself. Thus we try to propose a work that includes a large road which can connect all the complex aspects of the hospital.

At the same time, this road should be placed at the level of various different vestibules. These spaces –vestibules, are strategic viewpoints towards the rural and urban landscape near the building.

These vestibules truly organize the planning of rooms where family members and doctors can repose. It is about therapeutic viewpoints that reconcile bodies and spaces, and suggests the complicity of diverse perspectives towards the historic city and the complexity of planning in the modern city.

With respect to the operation of the hospital, a building has been proposed that unites the rationality of the functional planning and the affability of the interior spaces. Thus we propose a very rational plan, structured with bands of functional packages, all oriented towards the south.

The main advantages of this scheme are the reduced distance of hospital routes, the sunlight in the rooms and the predominance of the horizontality of the building in contrast with the vertical communication. We have therefore considered the treatment of the interior spaces, and their warmth and brightness, to be important.
The floor plan is organised around three longitudinal patios, one of which will structure the building’s general entrances, and the other two the organisation of the floors with patients’ rooms on them. The main entrance area connects up with the new street created in its interior, which, like a great open-air vestibule, is reserved for bustle and noise: a space with controlled access in which people from outside the health centre (relatives) have still not entered the closed, air-conditioned area of the hospital. It could be said that this “filter street” is at once an external and internal space that structures the two great access points to the hospital.

We are all aware that the passing of time, the advance of technology and the demand for services oblige these kinds of buildings to be remodelled.

Even though these circumstances are not wholly desirable, it is inevitable that the proposal for a newly built hospital considers such circumstances, and so we consider that the rationality of the floor plan proposed is highly efficient.
That all the rooms are south facing has been one of the chief wagers, in addition to the rationality of the trajectories and the intimacy of the patients. We think it advisable to accompany medical therapy with that of nature (in this case the position of the sun) thanks to the north-south orientation of the building; any other layout of the rooms would result in areas of shadow, semi-darkness or overheating during the summer.

No customer reviews for the moment.

Related publications

New Account Register
Already have an account?
Log in instead Or Reset password